Coffee from bean to cup

Voor de ene een overheerlijke nectar, voor de ander puur vergif, net zo erg als opium … al sinds zijn intrede in het Westen, rond 1650, kende koffie een woelige geschiedenis en was hij het onderwerp van heel wat discussie. We moeten wel erkennen dat koffie sindsdien een bijzondere plaats heeft ingenomen in ons dagelijkse leven. Van de grote beker bij het ontbijt tot het kleine, sterke kopje ’s avonds … koffie blijft een stempel drukken op de verschillende delen van de dag en is synoniem geworden aan welzijn en gezelligheid.

Tegenwoordig wordt koffie bereid en gedronken in bijna alle landen van de wereld. Hij wordt op tientallen en zelfs honderden verschillende manieren klaargemaakt en is een verfijnd en complex product waarvan het hele verwerkingsproces veel aandacht en een bijzondere knowhow vergt.

Illustratie - from bean2cup - 400 x 570 px

Het economische aspect van dit procedé is niet minder belangrijk en wordt soms gekenmerkt door een broos evenwicht, waar vooral de kleine producent nog al te vaak het slachtoffer van is. The Coffee Club heeft zich altijd ingezet voor eerlijkheid in de koffiehandel en we kunnen met trots zeggen dat wij in 2002 de eerste restaurantketen in België waren waar koffie met het Fairtrade Max Havelaar-label opgediend werd.

Wij wilden nog meer te weten komen over de afkomst van onze koffie. Daarom vroegen we onlangs aan de mensen van Max Havelaar Belgium om samen de kleine producenten, de families van de telers en de verantwoordelijken van de coöperatieven te gaan ontmoeten. We wilden het hele proces meemaken en zelf heel wat precieze informatie verzamelen om die met u te delen.

Deze buitengewone reis bracht ons naar Tanzania, een van de twee landen waar de koffiemengeling die u in The Coffee Club drinkt, vandaan komt. Ze leidde ons dagenlang over een van de koffieroutes, langs paden tussen de Kilimanjaro en de streek van Kagera, ten noordwesten van het Victoriameer.

Wij zijn al lang overtuigd van de kracht van een organisatie als Max Havelaar en deze reis heeft ons daar nog maar eens in gesterkt. Max Havelaar zet zich dag na dag in om de levensomstandigheden van de producenten in het Zuiden te verbeteren via de principes van eerlijke handel en duurzame ontwikkeling. Daarenboven was deze tocht bijzonder verrijkend op cultureel vlak en vaak emotioneel zeer intens.

frombeantocupcollage

Terwijl u deze pagina bekijkt, hopen wij dat u zich laat meeslepen door onze tocht ’From bean to cup’, een reis ’Van de koffieboon tot het kopje’ die u de wondere wereld van koffie laat ontdekken, van het telen tot het drinken …

Bij The Coffee Club maken we er van bij het begin een punt van om u elke dag de beste koffies te serveren en we zijn blij dat we onze passie met u kunnen delen …